Click-bait-overskriften vi ikke trenger

Overskrifter som lurer deg inn til en artikkel som ikke er helt slik overskriften tilsier. Click-bait. Alle som skriver har man en interesse av å få folk til å trykke på akkurat den lenken man presenterer. Ofte er det ikke galt det som står i overskriften, men innholdet er likevel ikke slik du forventet. Slike overskrifter dukker stadig opp på sosiale medier, med lenker til ukjente sider med ukjente hensikter. Nylig dukket det opp en slik overskrift hos nettavisen Nidaros. Og det var akkurat den click-bait-overskriften vi virkelig ikke trenger nå.

Person i trøndelag døde få dager etter å ha fått koronavaksinen” kunne man lese. Hvilken forventning gir det til innholdet? Mange vil nok raskt konkludere med at noen har dødd fordi de tok koronavaksinen. Det er i alle fall slik det fremstår når man bare leser overskriften. Dette er jo en nyhet man bare må lese. Så klikker man da. Man tar agnet. Leser det Nidaros vil at du skal lese.

“Foreløpig dødsårsak gir ingen mistanke om sammenheng, men saken undersøkes videre. Den avdøde skal være i åttiårene, og hadde flere helseutfordringer.” INGEN mistanke, om det overskriften prøver å lure deg til å tro. Undersøkes riktignok, men ingen mistanke. Hele saken er bare 81 ord. Knapt lengre enn en tweet. Det var egentlig ikke særlig mer informasjon i hele saken. Bare at det ikke var mistanke om sammenheng, men at man sjekket for sikkerhets skyld.

Problemet er hva vi sitter igjen med. De fleste vil nok neppe tenke særlig mer om det. Noen få, forhåpentligvis veldig få, vil derimot nøle. Kanskje ombestemme seg. Tenke at det ikke er verdt risikoen, det er jo tross alt noen i åttiårene som døde rett etter de tok vaksinen. Kanskje den er farlig? Jeg burde vel heller la være. Jeg er jo tross alt i åttiårene selv…

Så Nidaros, hva var det dere ville oppnå med denne saken? Var det noen ekstra klikk? Litt økte reklameinntekter? Vil det være verdt det, dersom dere plantet tvil i et eneste menneskes hode? Hva om dere plantet tvil hos noen, som ender opp syk med covid fordi de ikke tar vaksinen når de har tilbud om den. Hva om noen dør? Var det verdt det? Var det verdt noen ekstra klikk?

Mange ser lyset i enden av tunnelen. Endelig er vaksinen her og samfunnet kan etter hvert gå tilbake til noe som ligner på normalt. I alle fall håper vi det. Vi håper jo at mange nok tar vaksinen til at også de som ikke kan ta den likevel kan fare trygt rundt i samfunnet. Om ikke for mange blir skremt da. Skremt av en unødvendig overskrift. Skremt av akkurat den click-bait-overskriften vi virkelig ikke trengte nå…