Argumentum ad logicam

Luke 7

Kortversjonen

Argumentum ad logicam eller feilslutningens feilslutning skjer når man antar at en konklusjon er feil fordi et av argumentene er feil.

Det at man gjør en tankefeil når man argumenterer for en konklusjon betyr ikke det automatisk at konklusjonen i seg selv er feil. Når noen antar at konklusjonen er feil fordi argumentet er det, begår de altså feilslutningens feilslutning. Det kan nemlig finnes andre valide argumenter for den samme konklusjonen.

Ta noe så enkelt som at du treffer på en person med svarte klær og en ansiktsmaske. Du konkluderer at de er en tyv, fordi bare tyver har på dette antrekket. Argumentet om at kun tyver har på dette antrekket er naturligvis feil, også andre kan bruke det. Vedkommende kan likevel være en tyv.

Feilen kan ligge hos formidleren

Det sies at selv en blind høne vil finne korn iblant. Det er ingenting i veien for at noen kan ha lært seg riktig konklusjon, men ha misforstått argumentene som ligger til grunn.

Vi kan bryte det ned logisk:

A påstår at fordi Y er sant må X være sant
B konkluderer med at Y ikke er sant, og derfor må X også være usant

Eksempel

A: Jorden er rund. Det vet vi fordi det er kun på en rund jord at vi kan reise fra et punkt, i samme retning, og ende opp på samme punktet.
B: Det vil du også kunne gjøre med en ringformet jord, ergo kan ikke jorden være rund.

B identifiserer her at A har et falsk dikotomi i sitt argument. At enten må jorden være rundt, eller så vil det ikke være mulig å gå i samme retning og til slutt ende opp der du var. Dette betyr likevel ikke at konklusjonen om at jorden er rund må være feil.