Hipp hurra for 17. mai

Det trekker mot 17. mai, og mange skal ut og feire. Dessverre er det ikke alle som har lært riktig fremgangsmåte. Antibabbel ser det dermed som sin oppgave å rydde opp i eventuelle misforståelser av hvordan denne dagen skal feires slik at alle kan gjøre det på riktig måte. Her er de ufravikelige reglene for korrekt opptreden 17. mai.:

Mat:
Pølse. Grillpølse, i litt for kort pølsebrød. Ketchup, to striper. Rette striper, ikke krøll. Ingen potetsalat, ingen sennep, ingen sprøstekt løk. Barn tillates lompe som erstatning for pølsebrød.

Drikke:
Barn drikker Solo, voksne kaffe. Ingen andre drikker tillates.

Dessert:
Softis, i kjeks. Med sjokoladepulver.

Klær:
Bunad. Håndsydd. Bunaden skal stå i stil med dialekten til den som eier den. Eksempelvis er nordlandsbunad ok for nordlendinger, men ikke for bergensere eller sørlendinger.

Flagg:
Norsk. Ikke noe som helst annet aksepteres. Eventuelle andre flagg vil bli fjernet med makt.

Avvik fra disse reglene aksepteres naturligvis ikke. Nå som du har oversikt over reglene står du fritt til å gå ut og feire nasjonaldagen her i Nord-Ko… Norge. Lykke til!

Heldigvis er det naturligvis ikke slik. Vi bor i frie Norge, ikke et diktatur som styrer sine borgeres liv ned til minste detalj med trussel om en straff som ikke står i stil med handlingen.. Likevel blusser det forutsigbart opp en debatt hvert år rundt flagg i togene på 17. mai. Som f.eks. Nettavisens sak om Terje Anthonsen. Han trekker seg i protest fra 17. maikomiteen i Larvik fordi de ikke vil forby andre flagg enn det norske i 17.maitoget. Terje hevder at man vedtok et slikt forbud tidligere da han satt som leder for komiteen, mens den nåværende lederen ikke ønsker et slikt forbud. I den samme artikkelen spør Nettavisen om leseren synes det er greit å gå med andre flagg enn det norske. I skrivende stund har 86% av de ca. 50.000 som har svart, stemt nei.

17. mai er en feiring av Norges nasjonaldag, og landet Norge. Der andre land har minimalt med markeringer er vi mer synlige med våre tog. Når noen da velger å gå i et slikt tog med et annet flagg enn det norske er det neppe i noen slags protest. Det er mer sannsynlig at de ønsker å vise med dette flagget at selv om de har et annet opphav, er de ute og feirer dette flotte landet som de bor i, eller besøker. Dagen domineres av norske flagg så det fremstår heller ikke som noen stor sak. Det bærer heller preg av å være en storm i et vannglass.

For noen er det utenkelig å gå i annet enn bunad. Noen bare må ha softis uansett om det er regn eller snø for den saks skyld. Mange har en fast plass de spiser sammen. Tradisjoner står sterkt rundt om i det ganske land. På de aller fleste av disse områdene aksepterer man helt fint at folk gjør ting på forskjellig måte. Så hvorfor ikke når det gjelder flagget? Er vi blitt så nasjonalistiske at synet av et annet flagg trigger noe i oss?

Jeg kommer ikke til å gå i bunad 17. mai. Jeg er ikke spesielt glad i Solo, og drikker ikke kaffe. Mulig jeg spiser pølse, men jeg skulle heller hatt en bratwurst slik svigermor lager dem i Tyskland i så fall. Jeg spiser kanskje en softis, og vifter nok med et norsk flagg slik min tyske kone nok også vil gjøre. Jeg regner ikke med å møte særlige protester på dette, og hadde nok vært høyst velkommen i 17. maitog rundt om. Jeg tror de fleste ikke hadde brydd seg særlig om kona hadde med seg et lite, tysk flagg å vifte med sammen med det norske heller. Vi er alle litt forskjellige. Vi liker det slik. Hvordan skulle vi ellers kunne sladret til naboen om hvor rar den andre naboen er? Og om naboen din står der og vifter med et annet flagg, slapp nå bare av. Spise pølsen din. Drikk soloen din. I morgen er det glemt igjen, for da er det jo tacofredag!..